Необходими продукти
За блата:
1 яйце100мл прясно мляко
1 бакпулвер
2 ванилии
30гр какао
2с.л. лешников тахан (може да се замени с мазнина по избор)
100гр пълнозърнесто брашно
За сиропа:
50мл вода2 с.л мед
За крема:
50гр черен шоколад (85% какао)70гр масло
60 -70 гр сладко по избор
Енергийна стойност
Посочените количества са за около 9 порции.Всяка порция съдържа приблизително:
калории 109ккал
мазнини 5гр.
въглехидрати 13гр.
от които захари 5гр.
протеини 5гр.
Приготвяне
Блата:
Разбиваме яйцето.Добавяме бакпулвера, ванилиите,лешниковия тахан и какаото разбъркваме добре. След това започваме да добавяме брашното лъжица по лъжица, като след всяка добавена лъциа проверяваме консистенцията.
Целта е да получим тесто с консистенция на гъста смес за кекс.
Разстиламе в тавичка (около 22 сантиметрова), в която е сложена хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 20 минути или до готовност.
След като се охлади заливаме равномерно със приготвения сироп от вода и мед. Ако желаете да е по-сочно увеличете количеството сироп.
Оставяме да поеме за около 15-20 минути.
Крема:
Разтапяме шоколада и маслото на водна баня.Прибавяме сладкото и рзбъркваме добре.
С така получената смес заливаме готовия блат.
Разнасяме крема равномерно върху блата и прибираме в хладилника да се охлади
Остава да нарежем на парчета и да се насладим на наситения какаов вкус.
Коментари
Публикуване на коментар