Сурова торта с тиква
За блата
около 20 фурмиканела
300 грама орехи
За крема
350 грама тиква варена200 грама заквасена сметана
чия
мед
От дете обожавам тиквата, а търсенето на вкусен десерт, който да не изисква чаша захар доведе и до раждането на идеята за тази сурова торта с тиква.
Всъщност това е нов прочит на добре познатата тиква с мед и орехи.
Блата се прави най-лесно в чопър. Обезкостяваме фурмите добавяме орехите и канела на вкус и смиламе. ползвам пресни ирански фурми. Те са меки и нямат добавена мазнина и захар. Ако ползвате сушени бъдете внимателни, тъй като често плодовете се сушат с мазнина и захар.
Ако все пак разполагате със сушени фурми е добре да ги накиснете предварително.
Готовия блат се разпределя по дъното на избрана тавичка.
Крема също можем да приготвим директно в чопъра. Слагаме тиквата, хубава заквасена сместанаи мед и смиламе до получаване на хомогенна смес.
Добре е тиквата да е по-суха, така че може да я изцедите предарително от водата.
За да се сгъсти крема добавяме чия. Ако крема е станал по-течен добавяме повече чия и обратно. Аз обикновено слагам около 50 грама чия.
Заливаме блата с тиквеното кремче и пъхаме в хладилника да стяга.
Около час по-късно можем да се насладим на нежния вкус на тази лесна и бърза торта.
Коментари
Публикуване на коментар