Здравословна интерпретация на Тирамису

Здравословна интерпретация на Тирамису


За блата:

1 яйце
3 с.л. Фъстъчен тахан
300гр. Пълнозърнесто брашно
1 ванилия
150гр кисело мляко
1 ч.л. сода
кокосова захар - по избор

За крема:

350гр. Маскарпоне
200гр. Кисело мляко -
Мед/Стевия - на вкус
2 Ванилии

За сиропа:

2 -3 ч.л. Нес кафе
60 - 70млВода
Мед/Стевия


Приготвяне:

Блата
Разбиваме яйцето със ванилията, тахана и киселото мляко (и кокосовата захар, ако добавяте).
Добавяме и содата и разбъркваме сместа, докато шупне.
Прибавяме лъжица по лъжица и брашното, като бъркаме след всяка добавена. Различните видове пълнозърнесто брашно поемат течностите по различен начин, затова необходимото количество може да бъде различно. Целта е да се получи гъста лепкава смес - малко по гъста от нормалната смес за кекс.
Готовата смес се разстила върху тава с хартия за печене (гениално изобретение) на тънък слой. Необходими са ни два блата. Печем на 180 градуса за около 15-20 минути.
Аз лично пека наведнъж в голяма тава след което режа получения блат на две така, че да получа два блата.
Оставяме основата настрани да изстива и се заемаме с крема.

Крема
Крема е изключително бърз и лесен за изпълнение. Трябва ни само хубаво истинско маскарпоне, кисело мляко ванилия и нещо за подслаждане. Всички съставки се смесват и се разбиват. Аз ползвам мед, но може да се сложи всякакъв подсладител.Киселото мляко не трябва да е твърде течно за да не стне и крема воднист.

Сироп
Всяко уважаващо себе си тирамису трябва да бъде сочно и с аромат на кафе.
Сиропа се приготвя от нес кафе, вода и отново нещо за подслаждане. Тъй като самите блатове не са сладки е добре в сиропа да сложим нещо за подслаждане на блата. Тук отново ползвам мед, но и със стевия се получава много добре. Сиропа трябва да е топъл за да може блатовете да го поемат по-добре. Тук пропорциите са въпрос на вкус - ако обичате аромата на кафето  може да сложите повече.

Сглобяването на тирамисуто е сравнително проста задача. Стандартния начин е да слагаме първия блат, сиропираме го. След като поеме от сиропа добавяме крем и следващия блат, с който повтаряме процедурата.
Тъй като не ползваме бишкоти а блат сиропирането е малко по-сложна задача тъй като на блата му трябва повече време да поеме сиропа. Поради тази причина моята тактика е да сиропирам двата блата отделно още в тавата, в която са били изпечени и да ги оставя да поемат сиропа добре. Така по-лесно се преценя дали се е получило достатъчно сочно. След това внимателно ги премествам и редя блат-крем, блат -крем.

За да изглежда максимално близко до тирамису можем да поръсим с какао. Поръсването става най-лесно с фина цедка за чай.

Хубаво е да оставим сладкиша за известно време в хладилника за да могат блатовете да поемат добре и вкусовете да се смесят.

Коментари